FAQ

Waarom een coöperatie?

Een coöperatie is een speciale vereniging met een juridische status, die overeenkomsten aangaat met en voor haar leden. Een coöperatie behartigt bepaalde zakelijke belangen voor haar leden en is geschikt om financiële vergoedingen (van zorgverzekeraars, vanuit dividend of vanuit subsidie) te beheren (KvK).

Voor coöperatie verloskundige praktijken LEO betekent dit dat wij een serieuze gesprekspartner zijn in de verloskundige keten. Bijvoorbeeld in gesprekken met ziekenhuizen, maar ook met zorgverzekeraars. Daarnaast zijn wij als coöperatie de enige aandeelhouder van Verloskundig Centrum de Poort B.V.; een eigen centrum voor prenatale screening waar wij garant staan voor de beste echografie voor onze zwangeren. De revenuen uit dit centrum worden alleen gebruikt om de professionaliteit van de leden en van de geboortezorg te verbeteren. Door ons te verenigen kunnen wij gezamenlijk praktijkoverstijgende initiatieven ontwikkelen. Zo richtten we het Mamacafé op en een eigen intern scholingscentrum waar LEO leden gratis maar verplicht bij- en nascholingen krijgen.

In de coöperatie werken 12 verloskundigen nauw samen. Hierbij behouden de leden zelfstandigheid en eigen identiteit als verloskundigenpraktijk.

Kan ik me bij LEO verloskundigen aanmelden?

Het is niet mogelijk om je als zwangere bij LEO aan te melden. Via de website van coöperatie verloskundige praktijken LEO kan je wel een verloskundige praktijk bij jou in de buurt zoeken. Hier kun je je aanmelden als je zwanger wilt worden of al bent. De verloskundige(n) begeleidt je vervolgens tijdens je zwangerschap, bevalling en kraamtijd.

Indirect kom je wel met LEO in aanraking, bijvoorbeeld wanneer je voor echo's naar Verloskundig Centrum de Poort verwezen wordt of als je naar het mamacafé gaat.

Kan ik bij LEO bevallen?

Het is niet mogelijk om bij LEO te bevallen. Coöperatie verloskundige praktijken LEO is geen verloskundigenpraktijk of geboortecentrum. Het is een samenwerkingsverband tussen 12 verloskundige praktijken die de verloskundige zorg willen optimaliseren en uitbreiden.

Met welke disciplines werkt LEO samen?

LEO werkt nauw samen met:
- Huisartsen
- Lactatie- en andere borstvoedingsdeskundigen
- Gynaecologen, klinisch verloskundigen en kinderartsen uit het LUMC en Alrijne Ziekenhuis
- Centrum voor jeugd en gezin (CJG)
- Kraamzorg organisaties
- Paramedische zorgverleners (fysiotherapeuten, psychologen, dietisten etc)
- Zwangerschap educatie
- REOS (ondersteuning van paramedische zorgverleners)