Werkwijze van de LEO verloskundige

Termijnecho

Tijdens een termijnecho worden de duur van de zwangerschap en de uitgerekende datum vastgesteld. De meest betrouwbare meting kan worden gemaakt tussen de 10 en 12 weken zwangerschap. De verloskundigenpraktijken van LEO bieden hoogwaardig echoscopisch onderzoek in Verloskundig Centrum De Poort in Leiden.

Termijnecho
Borstvoeding

Borstvoeding

Vrijwel alle verloskundigen van LEO zijn in het bezit van de laatste kennis en inzichten over borstvoeding. Dit betekent onder andere dat de begeleiding en informatie gebaseerd zijn op de tien vuistregels voor het welslagen van borstvoeding die de World Health Organisation en Unicef hebben opgesteld. De keuze voor borst- of kunstvoeding maak je altijd zelf. Onze verloskundigen helpen je daarbij.

Foliumzuur

Begin bij een kinderwens direct met het slikken van foliumzuur (vitamine B11). Dit verkleint namelijk de kans op afwijkingen zoals een open ruggetje of een open schedel vroeg in de zwangerschap. Slik elke dag een tablet van 0,4-0,5 milligram foliumzuur, bij voorkeur van 4 weken vóór de bevruchting tot en met de 10e week van de zwangerschap. Start dus al met het gebruiken van foliumzuur als je een kinderwens hebt, dus voordat je stopt met eventuele anticonceptie. De tabletten zijn zonder recept bij de drogist of apotheek verkrijgbaar.

Foliumzuur
Vitaliteitsecho

Vitaliteitsecho

Een vitaliteitsecho is een vroege echo, die plaatsvindt bij 7 à 8 weken zwangerschap. Eerder dan 7 weken heeft geen zin, omdat er dan nog niet altijd een kloppend hartje te zien is. Deze echo is bedoeld om te beoordelen of de zwangerschap intact is, of het kindje zich in de baarmoeder bevindt en of het hartje klopt. Voor de vitaliteitsecho kun je een afspraak maken bij Verloskundig Centrum De Poort. De vitaliteitsecho wordt alleen op medische indicatie vergoed door de zorgverzekeraar. Heb je geen medische indicatie? Dan kun je zelf een vitaliteitsecho laten maken bij PoortPret!

Counseling

De verloskundige is er voor jou. Ze informeert bijvoorbeeld over de mogelijkheden van onderzoek naar de gezondheid van je baby (prenatale screening) en helpt je bij het beslisproces. De LEO verloskundige helpt je om een goed geïnformeerde keuze te maken. Hiertoe schoolt zij zich bij om op de hoogte te zijn van de laatste ontwikkelingen.

Counseling
Anticonceptie

Anticonceptie

Ook voor anticonceptie kun je terecht bij je LEO verloskundige. Wij bieden een anticonceptiespreekuur waarin we je kunnen informeren over de mogelijkheden. Als je kiest voor een spiraaltje, dan kan deze gratis worden geplaatst bij Verloskundig Centrum De Poort. De Poort verricht direct na de plaatsing én na zes weken een echo ter controle.

Bevallen – thuis of ziekenhuis?

Wil je thuis of in het ziekenhuis bevallen? Beide plekken zijn veilig zolang er sprake is van een gezonde, ongecompliceerde zwangerschap; de keuze is dan aan jou. Wat je ook kiest, je eigen verloskundige gaat met je mee en begeleidt je continu. Dit is prettig en vertrouwd. Je verloskundige werkt samen met de kraamverzorgende en de ziekenhuizen om jou de beste zorg te kunnen bieden tijdens je bevalling.

Bevallen
Kraambedcontroles

Kraambedcontroles

Na je bevalling komt je eigen verloskundige een paar keer bij je thuis voor kraambedcontroles. Ook als je in het ziekenhuis bent bevallen. We bespreken dan de bevalling en we kunnen al je vragen beantwoorden. Als je daar behoefte aan hebt, is er de mogelijkheid om zes weken na je bevalling op nacontrole te komen bij de verloskundige samen met je baby. We kijken hoe het gaat met jou en je baby en kijken terug op de zwangerschap, de bevalling en de kraamtijd.

Kinderwensspreekuur

Ook voor vragen over (gezond) zwanger worden kun je bij je verloskundige terecht. Al je vragen worden beantwoord tijdens het kinderwensspreekuur. Tijdens dit spreekuur krijgt je informatie en advies over   stoppen met anticonceptie, vruchtbaarheid en gezonde voeding. Ook kun je hier terecht met vragen over bijvoorbeeld erfelijkheid.

Kraambedcontroles
Verloskundige staat altijd voor je klaar

Verloskundige staat altijd voor je klaar

De verloskundige is er voor jou en staat 24 uur per dag voor je klaar als dat nodig is. Als je onzeker bent, of als er vragen zijn kun je haar altijd bellen voor advies of informatie. Ze ondersteunt jou voor, tijdens en na de zwangerschap. Van kinderwens tot vragen over jouw rol als moeder.

Voorlichtingsbijeenkomsten en Geboortemail

De LEO verloskundigen bieden in samenwerking met diverse kraamzorgorganisaties, het Centrum Jeugd en Gezin en het GeboorteHuis Leiden (LUMC) de Geboortemail aan. Deze mail informeert je iedere week over de ontwikkelingen bij jou en je baby. Daarnaast bieden ze verschillende informatiebijeenkomsten aan, zoals over pijnbeleving tijdens de bevalling.

Voorlichtingsbijeenkomsten
Kracht van de-verloskundige

Kracht van de verloskundige

De verloskundige gelooft in de kracht van de vrouw en een natuurlijk verloop van zwangerschap en geboorte. Ze is een medische professional die ondersteunt op het gebied van zwangerschap, bevalling en kraamperiode. Ze biedt zorg dichtbij huis en een vertrouwd gezicht. In geval van complicaties werkt zij nauw samen met de gynaecoloog.

Gezond zwanger worden (doe je samen)

Zorg bij een kinderwens voor een gezonde leefstijl. Dit geldt ook voor je partner! Als je gezond leeft vergroot je de kans op een zwangerschap en geef je je kindje een goede start. Start hier al bewust mee vóór de zwangerschap. Slik foliumzuur, eet gevarieerd en beweeg voldoende. Rook en drink niet, dit vermindert de vruchtbaarheid, ook bij de man. Pas ook op met medicijngebruik. Voor een goed advies kun je het kinderwensspreekuur bezoeken.

Gezond zwanger worden
Miskraam

Miskraam (als het anders gaat)

Helaas gaat niet elke zwangerschap goed. Ook in dat geval staat de verloskundige voor je klaar om je te begeleiden en je bij te staan. Als je ongerust bent of als je denkt dat je een miskraam krijgt, kun je dag en nacht contact opnemen met je verloskundige. Ze zal je, indien nodig, onderzoeken of een echo (laten) maken. Ze beantwoordt al je vragen, begeleidt je tijdens het hele proces en kan je helpen om de miskraam te verwerken.