LEO Protocollen

PEER SUPPORT

 

Ben jij werkzaam als verloskundige?

Dan is de kans groot dat jij aanwezig bent geweest bij een ingrijpende of traumatische gebeurtenis. Zoals een bevalling met complicaties, agressie of een officiële klacht.

Bijna elke zorgverlener krijgt in zijn of haar carrière te maken met een medisch incident. Deze (vaak onverwachte) ingrijpende gebeurtenis heeft in meer dan 50% van de situaties gevolgen voor de gezondheid en bevlogenheid van de zorgverlener. We noemen dit een ‘secundair’ trauma. Dit kan leiden tot stress en angstklachten waardoor je werkplezier afneemt én je kwetsbaarder bent voor herhaling.

Je kunt je machteloos, schuldig en/of over verantwoordelijk voelen. Het kan zich uiten in slapeloosheid, angst om weer aan het werk te moeten, paniek bij het idee dat er opnieuw iets kan gebeuren. Of pro- actief beleid, uit angst om hetzelfde te moeten meemaken.

In de zorg zijn we gewend om direct weer door te gaan. Toch kan het zinvol zijn om stil te staan bij wat er gebeurd is. Nuttig voor je cliënten / patiënten maar ook voor jou. Tenslotte ben jij ook gewoon mens!

Speciaal voor zorgverleners werken we als verloskundigen samen om collega’s in het werkveld te begeleiden na een heftige gebeurtenis.

Krijg steun van een deskundig Peer Support team

na een incident of calamiteit.

Ook als zorgprofessional kun je behoefte hebben aan een luisterend oor. Iemand die zonder oordeel de tijd neemt om naar jouw verhaal te luisteren. Je kunt een nare gebeurtenis meemaken op je werk, een gekozen beleid kan anders lopen dan verwacht met een vervelende uitkomst, een cliënt of patiënt kan ontevreden zijn over je verleende zorg.

Bij verloskundigen is onderzocht wat blijvende klachten zijn na een traumatische gebeurtenis. Uit onderzoek komt naar voren dat 74,5% van de verloskundigen nog gevolgen ondervond van het incident tijdens het werk en 37,5% in de privésfeer. Klachten zijn bijvoorbeeld angst, paniek, hartkloppingen en slaapproblemen. Bij 3% van de verloskundigen was sprake van PTSS.

Juist in de geboortezorg is de verantwoordelijkheid voor nieuw leven zo groot dat je na een heftige casus last kunt blijven houden van schuldgevoel, gevoel van schaamte of machteloosheid en angst. Dit kan je werkplezier enorm beïnvloeden.

Peer Support geeft jou de steun die zó hard nodig is na een incident of calamiteit om het evenwicht als mens en professional (snel) te herstellen.

Het Peer Support team regio Leiden, bestaat uit 3 ervaren verloskundigen collega’s die graag voor jou klaar staan.

Links: Dominique De Leon Sanchez email: dominiqueleon@hotmail.com

Midden: Jolanda Colli email: Ja.colli@solconmail.nl

Rechts: Irena Veringa email: i.k.veringa@gmail.com (april 2024: Op dit moment is Irene Veeringa niet beschikbaar voor PEER Support)

Peer Support is vrijblijvend en kosteloos voor leden van de Coöperatie Leiden e.o.
Voor niet-leden vragen het Peer Support team een financiële bijdrage.